Werkgroep sociale impact van de coronacrises

De gevolgen van de Coronacrisis zijn voor iedereen in Nederland groot. In onze gemeenten zijn deze direct zichtbaar en voelbaar. Al kwetsbare groepen worden het hardst geraakt en nieuwe kwetsbare groepen ontstaan. Er zijn veel schrijnende signalen in gemeenten van gezinnen onder druk, kinderen met groeiende (leer) achterstanden, jongeren met gebrek aan toekomstperspectief, extreme eenzaamheid onder ouderen en toenemende bestaansonzekerheid voor grote groepen burgers.

De Tijdelijk Werkgroep Sociale Impact van het Coronavirus is opgericht om vanuit lokale kennis en ervaringsdeskundigheid en wetenschappelijke inzichten op korte termijn het kabinet en het lokaal bestuur te voeden met inzichten en aandachtspunten gericht op 1) het verzachten van de effecten van de crisis op kwetsbare burgers en 2) de versterking van de sociale stabiliteit en veerkracht in gemeenten.

Deelnemers aan de werkgroep zijn: Femke Halsema (Voorzitter en Burgemeester Amsterdam en lid van de G4), Paul Depla (burgemeester Breda, voorzitter G40) Leonard Geluk (directeur VNG), Kim Putters (directeur SCP), Hans Boutellier (Verwey – Jonker Instituut, bijzonder hoogleraar VU) en Micha de Winter (emeritus hoogleraar Universiteit van Utrecht). Bij de besprekingen zijn ook de ministers Grapperhaus en Koolmees aanwezig geweest om goede kennisuitwisseling te bevorderen. Ondertussen zijn de gezamenlijke gemeenten in VNG-verband bezig hun adviesrol verder uit te werken voor de langere termijn.

De werkgroep belicht in dit verslag drie inzichten die zij van belang acht bij de verdere besluitvorming over de routekaart naar herstel van deze crisis:

1. De ontferming over bestaande en nieuwe kwetsbare groepen;

2. Het versterken van de samenwerking tussen overheden en lokale coalities;

3. Het geven van regie over eigen leven aan alle burgers en met name aan jongeren.