Extra ondersteuning voor kwetsbare leerlingen in deze Corona-tijd

Nu kinderen niet fysiek naar school kunnen, zijn maatregelen nodig. Alle leerlingen zijn getroffen door het feit dat scholen gesloten zijn. Kinderen in een onveilige thuissituatie en kinderen die extra ondersteuning nodig hebben of naar het speciaal onderwijs gaan, zijn hierdoor extra getroffen. Voor deze groep kinderen zijn aanvullende maatregelen getroffen.

Vergoeding voor aanschaf computer, laptop of tablet

Voor leerlingen die thuis geen computer, laptop of tablet tot hun beschikking hebben zijn er maatregelen getroffen. Hiervoor is extra geld beschikbaar gekomen. Heeft u geen computer thuis dan kunt u dit aangeven op school of bij de gemeente. Zij zijn op de hoogte van de mogelijkheden.

Extra ondersteuning voor ouders en kind

Soms lukt het in deze moeilijke tijd niet om thuis een veilige of fijne plek voor een kind te bieden. Dat kan komen door de persoonlijke omstandigheden waarin een gezin verkeerd. Maar ook door een handicap of stoornis van een kind. Denk bijvoorbeeld aan kinderen met een ernstige (meervoudige) beperking en leerlingen die naar het speciaal onderwijs gaan. Ouders kunnen hiervoor terecht bij het sociaal wijkteam van de gemeente. Daarnaast hebben scholen van de minister de ruimte gekregen om voor deze kinderen, samen met de gemeente, oplossingen op maat te bieden. In sommige gevallen kan opvang, onderwijs of begeleiding buitenshuis nodig zijn. Dat is toegestaan. Voorop staat dat deze begeleiding op een veilige manier wordt vormgegeven.

Geldt bovenstaande voor uw situatie? Neem dan contact op met school en/of het sociaal wijkteam van uw gemeente. Is er al een hulpverlener bij uw gezin betrokken? Dan is deze het eerste aanspreekpunt. Mocht u thuis tijdelijk meer zorg nodig hebben omdat uw kind nu niet naar school kan, neem dan contact op met het Zorgkantoor. Zorgkantoren voeren een ruimhartig beleid.

Meer informatie

Meer informatie leest u in het artikel ‘Extra ondersteuning voor kwetsbare leerlingen’ op de website van de Rijksoverheid en ‘Houd bij corona maatregelen rekening met mensen met een beperking of chronische ziekte’ op de website van IederIn. Oudervereniging Balans (voor ouders van kinderen met een leer en of ontwikkelingsproblematiek) heeft o.a. thuistips voor kinderen met dyslexie, les op afstand en een verwijzing naar het door de Vrije Universiteit en Accare ontwikkelde online ouderprogramma: ‘Aan de slag met druk en opstandig gedrag‘.