Werken op de BES-eilanden kan een bijzondere ervaring zijn’

Op de Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba is betere kinderopvang hard nodig. Het programma BES(t)4kids moet bijdragen aan een oplossing. Wie belangstelling heeft om mee te denken of zelf ter plekke mee te werken, kan zich aanmelden. Bron: KinderopvangTotaal

Meewerken aan goede kinderopvang op een eiland in het Caribisch gebied. Dat lijkt een aantal pm’ers en kinderopvangorganisaties een interessant idee. Die conclusie trekt Rob Janssen van het ministerie van SZW naar aanleiding van een oproep vanuit het programma BES(t)4kids.

Het programma is bedoeld voor een verbetering van de kinderopvang op de zogeheten BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba die de status van bijzondere Nederlandse gemeente hebben. Er komen dankzij het programma kwaliteitseisen voor de opvangvoorzieningen, er wordt goed toezicht georganiseerd en er wordt scholing aangeboden. Ook wordt de kinderopvang voor alle ouders financieel toegankelijk gemaakt.

Lokale vragen
Het programma BES(t)4kids sluit goed aan bij lokale vragen en ontwikkelingen, vult Job van Velsen van adviesbureau EtuConsult aan. Hij is vaak op de Caribische eilanden te vinden in verband met het opzetten van IKC’s aldaar.

‘Je moet je voorstellen dat de kinderopvang op de eilanden anders is georganiseerd dan bij ons,’ zegt hij. ‘Tegelijkertijd is er veel behoefte aan goede opvang. Veel ouders hebben meerdere banen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen en hebben dus overdag weinig tijd voor hun kinderen. Bovendien eindigen de scholen vanwege de hoge temperaturen al vroeg, rond 13 uur.’

Niet makkelijk

Een doorgaande ontwikkelingslijn van 0-12 jaar, gekwalificeerd en goed betaald personeel, preventie en ondersteuning bij zaken als (op) voeding, en een uitdagend aanbod na schooltijd spreken Job van Velsen aan in BES(t)4kids. ‘En dat zijn ook zaken waaraan op de BES-eilanden echt behoefte is.’ Lees verder.