Gratis kinderopvang helpt niet direct alle vrouwen

Dr. Mara Yerkes (Algemene Sociale Wetenschappen) ging op 3 december met SP-kamerlid Jasper van Dijk in gesprek bij NPO Radio 1 over gratis kinderopvang. Yerkes meent dat gratis kinderopvang leidt niet tot meer werkende vrouwen.

 

"Kinderopvang is in Nederland vooral een arbeidsmarktinstrument, bedoeld om ouders te kunnen laten werken", meent Yerkes. "Opvang wordt gezien als iets wat goed is voor ouders, niet voor kinderen." Bron: NRC, Universiteit van Utrecht.

Schaf ingewikkelde toeslagen af
Het verbeteren van de positie van álle werkende vrouwen is een moeilijke opgave. Je hebt een samenhangend pakket aan maatregelen nodig. Zorg voor voldoende en goed betaald ouderschapsverlof, zodat zowel vaders als moeders voldoende tijd én de financiële middelen hebben om zelf voor hun kinderen te zorgen in het eerste jaar na de geboorte. Stimuleer vaders en partners om verlof op te nemen en daarmee vertrouwd te raken met het zelfstandig verlenen van zorg (‘solo care’). 

Creëer aansluitend een volwaardig systeem van vroege en voorschoolse educatie gebaseerd op pedagogische kennis. Schaf het ingewikkelde – en voor ouders nauwelijks te begrijpen – toeslagensysteem voor de kinderopvang af, en investeer dat geld in het aanbieden van zo’n publieke voorziening van hoge kwaliteit dat – zoals in Zweden – het recht is van het kind. Dan verbeter je de positie van alle werkende vrouwen echt.

Een versie van dit artikel verscheen ook in NRC Handelsblad van 10 december 2019

Beluister hier het hele interview op NPO 1.