‘Kinderopvang moet basisvoorziening worden in Caribisch Nederland’

In de Caribische gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba (samen Caribisch Nederland) moet kinderopvang een basisvoorziening worden. Dat stelt staatssecretaris Tamara van Ark. Zij wil samen met de eilanden een plan maken.

Bron: Kinderopvang Totaal

Om armoede in de Caribische gemeenten, ook wel de BES-eilanden genoemd, aan te pakken wil het Nederlandse kabinet bekijken hoe het kinderopvang voor alle ouders betaalbaar en toegankelijk kan maken. Een derde van de kinderen daar leeft in armoede en veel van hen worden verwaarloosd, omdat ouders meerdere banen hebben om te voorzien in de basisbehoeften van het (eenouder)gezin.

Toegankelijke kinderopvang

Op de BES-eilanden is het verschil in kwaliteit van de kinderopvang groot. Lang niet alle ouders kunnen de kinderopvang betalen, die niet wordt gesubsidieerd met kinderopvangtoeslag vanuit de overheid. Wanneer alle ouders toegang hebben tot de kinderopvang krijgen de baby’s en peuters (voorlopig wordt het plan uitgewerkt voor 0- tot 4-jarigen) straks bijvoorbeeld twee of drie maaltijden per dag en worden zij professioneel begeleid door pedagogisch medewerkers. Organisaties krijgen dan rechtstreeks de overheidssubsidie. Het is nog bekend hoeveel geld het plan gaat kosten.

Oproep

Gedeputeerde Nina den Heyer van Bonaire deed een oproep aan het Nederlandse kabinet om zo snel mogelijk gratis kinderopvang in te voeren, meldt het Caribisch Netwerk. Van Ark staat achter dat idee en zei tijdens een overleg met de Tweede Kamer een plan te willen maken met de eilanden. ‘Op dit moment kijken we naar opvang van nul tot vier jaar’, zei Van Ark.

Naschoolse opvang

Het kabinet gaat onderzoeken of er ook laagdrempelige naschoolse opvang voor kinderen tot twaalf jaar geregeld kan worden. ‘Kinderen komen vaak al om 12.30 uur uit school’, vertelt Job van Velsen van EtuConsult, een adviesbureau voor brede scholen. Hij is, in opdracht van het openbaar Lichaam Bonaire en het RK-schoolbestuur betrokken bij het opzetten van IKC’s op Bonaire en begeleidt deze nog steeds. ‘Er is veel behoefte aan naschoolse activiteiten, waarin nu al door de IKC’s wordt samengewerkt. Helaas zijn de middelen nu te beperkt.  Als de overheidssubsidie beschikbaar is dan kunnen er echt stappen worden gemaakt om het naschoolse aanbod uit te breiden en alle kinderen te bereiken. De IKC’s zijn er klaar voor.’ Lees hier het hele artikel