'Brede scholen voor betere doorstroom'

Meer brede scholengemeenschappen moeten de overstap van het ene schoolniveau naar het andere makkelijk maken. Dat meldt de PvdA <link http: nos.nl artikel _blank>tegenover de NOS.

Overstappen en doorstromen

Brede scholengemeenschappen moeten het makkelijker maken voor leerlingen om tussentijds op te stromen, maar ook om na het behalen van het diploma door te stromen. Bijvoorbeeld van vmbo naar havo of havo naar vwo. ”Op die manier kan ook een verkeerde keus op 12-jarige leeftijd snel en soepel worden hersteld", aldus PvdA-leider Diederik Samsom.

Scholen met één schoolniveau

Volgens Samsom dragen scholen waar één schoolniveau wordt aangeboden, bij aan grotere verschillen tussen leerlingen in het onderwijs. Brede scholengemeenschappen bieden de beste garantie voor een verbonden samenleving, vindt de PvdA-leider. Scholen die één schoolniveau aanbieden hoeven niet verboden te worden, maar mogen volgens Samson wel gestimuleerd worden ook meer niveaus aan te bieden.

Organiseer scholengemeenschappen kleinschalig

Brede scholengemeenschappen zijn er in de jaren '90 volop geweest. Steeds meer scholen zijn intussen weer versmald. Volgens de VO-raad kan het 'persoonlijker maken van scholen' ouders helpen om te kiezen voor scholen met meerdere schoolniveaus. Op die manier voelen leerlingen zich thuis op de school. 

Stel keuzemoment uit, bevorder overstappen

Ouders & Onderwijs <link http: nos.nl artikel _blank>reageerde ook tegenover de NOS op het bericht van Samson. Volgens Ouders & Onderwijs sluit het ene type school het andere niet uit. “Op een brede scholengemeenschap kunnen wel beter afspraken gemaakt kunnen worden over tussentijds overstappen en het stapelen van diploma’s”, aldus Kaja Sariwating van Ouders & Onderwijs. Ook het uitstellen van het keuzemoment voor een schoolniveau kan bijdragen aan het bevorderen van de kansongelijkheid voor leerlingen. “Daarbij kun je inderdaad denken aan een drempelloze toegang van vmbo naar havo of het verlengen van de brugklas naar twee of drie jaar."

Gelijke kansen

Gelijke kansen voor leerlingen krijgt de afgelopen tijd steeds meer aandacht. Verleden maand <link http: nos.nl artikel>constateerde de Inspectie voor het Onderwijs<link https: www.oudersonderwijs.nl nieuws kansenongelijkheid-in-onderwijs-stijgt> dat kinderen van hoogopgeleide ouders vaker een hoger advies voor de middelbare school krijgen dan even slimme kinderen van ouders met een lage opleiding. 

Bron: <link https: www.oudersonderwijs.nl nieuws brede-scholen-voor-betere-doorstroom>www.oudersonderwijs.nl/nieuws/brede-scholen-voor-betere-doorstroom/