Wat willen de politieke partijen met onderwijs?

Op 15 maart gaan we naar de stembus om nieuwe volksvertegenwoordigers te kiezen. Maar wat willen de politieke partijen eigenlijk met het onderwijs? En wat vindt u daarvan? Ouders & Onderwijs zet de standpunten van de grootste politieke partijen over een aantal belangrijke onderwerpen voor u op een rij. Vul <link https: stemwijsouders.nl welkom _blank>de stemwijzer voor ouders in om te kijken met welke partij uw ideeën over opvoeden en onderwijs het beste overeenkomen en bekijk de antwoorden die de politieke partijen op onze stellingen gaven.

Basisschooladvies en brede brugklassen

Veel partijen zeggen in hun partijprogramma iets over de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Bijna alle partijen wil het huidige systeem behouden, maar wel aanpassen. Door bijvoorbeeld toetsresultaten minder zwaar mee te laten wegen in het advies, het recht op dubbel schooladvies vast te leggen, het advies verplicht aan te passen bij een hogere score op de eindtoets of leerkrachten beter op te leiden. Daarnaast noemen veel partijen de brede brugklas: een brugklas waar leerlingen van meerdere schooltypen samen zitten. Ongeveer de helft van de politieke partijen wil meerjarige brede brugklassen, om pas op latere leeftijd een leerling op schooltype in te delen. Sommige partijen willen dit afdwingen en andere partijen laten de beslissing aan de ouders en de scholen zelf.

Rekentoets

Een fors aantal partijen wil de rekentoets op de middelbare school afschaffen. Zij zien liever dat scholen zich meer richten op de ontwikkeling van kinderen in plaats van ze voor te bereiden op een toets. Daarnaast is er volgens hen te weinig draagvlak voor de rekentoets en is de kwaliteit van de toets ondermaats. Andere partijen vinden de rekentoets een goed middel om het rekenonderwijs te verbeteren. Zij zijn bang dat bij het afschaffen van de toets het rekenniveau van leerlingen weer omlaag gaat. Wel willen een aantal partijen eerst extra aandacht voor de kwaliteit van de rekentoets voordat deze op alle schooltypen mee gaat tellen voor het eindexamen.

Passend onderwijs

De meeste partijen ondersteunen het idee achter passend onderwijs, maar zien nog wel problemen in de uitvoering. De nadruk ligt veelal op het investeren in betere begeleiding van leerlingen op het reguliere onderwijs. Daarnaast vinden de politieke partijen dat het speciaal onderwijs toegankelijk moet blijven voor leerlingen die vakspecialistische hulp nodig hebben. Daarbovenop wil een aantal partijen het systeem achter passend onderwijs minder bureaucratisch maken, zodat maatwerk voor leerlingen makkelijker wordt. Tot slot besteden een aantal partijen ook aandacht aan de keuzevrijheid voor ouders van kinderen met een zorgvraag.

Vrijheid van onderwijs

De grote meerderheid van de politieke partijen wil de vrijheid van onderwijs intact houden. Daarbij is ook volop ruimte voor het stichten van nieuwe scholen waar vanuit de maatschappij vraag naar is. Op deze manier willen zij de keuzevrijheid van ouders groot houden. Een klein aantal partijen wil de bekostiging voor religieuze scholen stoppen. Zij willen niet dat leerlingen geweigerd worden vanwege hun geloof. Daarbij zegt een aantal partijen alert te zijn op het voorkomen van radicalisering. 

Vrijwillige ouderbijdrage

Veruit de meeste partijen handhaven de huidige regels voor de vrijwillige ouderbijdrage. Alle leerlingen moeten dus toegang hebben tot het onderwijsprogramma maar voor extra activiteiten mag een vrijwillige bijdrage gevraagd worden. Een aantal partijen wil een maximumtarief voor de vrijwillige ouderbijdrage instellen. Andere partijen zoeken het meer in het ondersteunen van alternatieven om minder draagkrachtige ouders bij te staan, zoals Stichting Leergeld of een verplichte schoolregeling voor ouders die de bijdrage niet kunnen voldoen.

Stemwijzer voor ouders

Meer weten over de standpunten? Vul <link http: www.stemwijsouders.nl _blank>www.stemwijsouders.nl in. De stemwijzer voor ouders met opgroeiende kinderen. Ouders & Onderwijs ontwikkelde deze samen met Voor Werkende Ouders met daarin 17 stellingen over opvoeden en onderwijs. StemWijsOuders helpt je kiezen voor 15 maart 2017. Ga naar <link http: www.stemwijsouders.nl _blank>www.stemwijsouders.nl en vul in!

Bron: Ouders en Onderwijs [ <link https: www.oudersonderwijs.nl nieuws wat-willen-de-politieke-partijen-met-het-onderwijs external-link-new-window external link in new>link ] 

 

Benieuwd naar het partijprogramma per partij op het gebied van onderwijs? <link https: www.plusonline.nl verkiezingen-tweede-kamer-2017 tweede-kamerverkiezingen-dit-willen-de-partijen-met-het-onderwijs external-link-new-window external link in new>Kijk hier!