Tot 5 miljard er bij: onderwijs in de verkiezingsstrijd.

Regeringspartij PvdA en oppositiepartij D66 trekken de portemonnee voor het onderwijs. En de leraar 'is winnaar', want in de financiële doorrekening van de partijprogramma's door het Centraal Planbureau (CPB)staan alle cijfers. D66 wil 4,5 miljard euro beschikbaar stellen voor de verbetering van het onderwijs. De PvdA komt uit op een bedrag van zo'n 2,5 miljard euro voor onderwijs en 2,5 miljard voor de investeringsbank om innovatie en wetenschap een extra impuls te geven.

D66 wil het extra geld vooral gebruiken voor kleinere klassen, het helpen van kinderen met een leerachterstand en een conciërge op elke basisschool. "De meeste leraren klagen niet als eerste over hun salaris, maar over te weinig tijd en ruimte voor hun beroep", aldus Pechtold.

PvdA-leider Asscher wil het lerarensalaris wel verhogen, met 3,25 procent voor het basisonderwijs en 3,5 procent voor het voortgezet onderwijs. Er moet 500 miljoen euro beschikbaar komen om laagopgeleiden te helpen met het volgen van een opleiding en de werkdruk van leraren in achterstandswijken moet snel worden verminderd.

De exacte bedragen van de twee partijen zijn nu moeilijk met elkaar te vergelijken, benadrukt een PvdA-woordvoerder. Pas in de CPB-cijfers zijn de financiële posten naast elkaar te leggen. Dan wordt ook duidelijk hoeveel de andere politieke partijen voor onderwijs hebben ingeboekt.

Wat willen andere politieke partijen?

VVD:
betere leraren, betere beloning docenten, opleidingen aantrekkelijker maken, meer vrijheid en minder regels

PVV: -

CDA:
tegengaan tweedeling in het onderwijs, betere leraren, terugdraaien leenstelsel

SP:
kleinere klassen, betere betaling van leraren, meer aandacht voor achterstandskinderen

GroenLinks: kleinere klassen, verhoging salarissen, brede brugklas en aanpak ongelijkheid in het onderwijs

CU: 1 miljard voor leraren, levenslang leren en beter beroepsonderwijs, terugkeer van de basisbeurs

SGP: meer aandacht voor het beroepsonderwijs

In de verkiezingsprogramma's staan, behalve bij de ChristenUnie, geen bedragen. Die worden donderdag bij de presentatie van de CPB-cijfers bekend.

 

Bron: [ <link http: nos.nl artikel external-link-new-window external link in new>NOS, APB ]