Onderwijs 2032

Het Nationaal Jeugddebat, een lezing van onderwijspedagoog Gert Biesta en een 'bedrijvenoploop' voor ondernemers: het is maar een greep uit de evenementen waarbij leden van het Platform Onderwijs2032 aanwezig zijn geweest.

En er staan nog meer activiteiten op het programma, zoals het jaarcongres van de PO-Raad op 12 juni. Het platform onder leiding van Paul Schnabel zal later dit jaar een advies uitbrengen aan het kabinet over de onderwijsinhoud van de toekomst. De bijeenkomsten dragen bij aan de gedachtevorming. Ook ontwikkelingen op onderwijsgebied in het buitenland, wetenschappelijke inzichten en ervaringen met het huidige curriculum worden betrokken bij de maatschappelijke dialoog en het uiteindelijke advies.

Maatschappelijke dialoog
Er zijn al veel ideeën naar voren gekomen. Deze zijn geclusterd in drie onderdelen: kennis voor leren en werk, maatschappelijke toerusting en persoonsvorming. Deze hoofddoelen van het onderwijs komen gefaseerd terug in de maatschappelijke dialoog over Onderwijs2032. Iedere zes weken staat een van de drie hoofddoelen centraal. De komende periode is dat 'persoonsvorming'. Dit onderdeel valt uiteen in thema’s als talentontwikkeling, identiteitsontwikkeling en creativiteit. Meepraten kan online op <link http: www.onsonderwijs2032.nl dialoog>onsonderwijs2032.nl/dialoog.

Vragensets
Ook offline stimuleert het Platform Onderwijs2032 het gesprek over het onderwijs van de toekomst. Er zijn zes vragensets ontwikkeld, bedoeld voor zes verschillende groepen: PO-leerlingen, VO-leerlingen, ouders, leraren/schoolleiders/bestuurders, lerarenopleiders en werkgevers/ondernemers. De vragen helpen het gesprek over de inhoud van het toekomstige onderwijs te structureren en zijn te downloaden via <link http: www.onsonderwijs2032.nl vragenset>onsonderwijs2032.nl/vragenset. De resultaten van deze gesprekken kunt u met anderen delen op <link http: www.onsonderwijs2032.nl opbrengsten>onsonderwijs2032.nl/opbrengsten.

Scholen gezocht
Een alternatief voor de gesprekken met de vragensets is de 'Adviesvanger': een VO-leerling die professioneel getraind is om een brainstormsessie over Onderwijs2032 in de klas te leiden. De Adviesvangers hebben een speciale cursus gevolgd en begeleiden brainstormsessies op zowel PO- als VO-scholen. De uitkomsten van de sessies worden teruggekoppeld aan het Platform Onderwijs2032. Scholen of klassen die het leuk vinden om mee te werken aan een brainstormsessie begeleid door een van de Adviesvangers, kunnen zich hiervoor aanmelden. Het gaat om leerlingen van de groepen 7/8. Een sessie duurt twee aaneengesloten uren. Wie mee wil doen, kan mailen naar <link>info@onderwijs2032.nl of bellen naar 070-3499605.

Bron: Rijksoverheid