Vraag & antwoord: privacy op school

Ouders willen steeds vaker weten hoe op school wordt omgegaan met gegevens van hun kinderen. Ouders stellen daarover vragen aan de informatiedienst van Ouders & Onderwijs. <link https: www.kennisnet.nl _blank>Kennisnet en Ouders & Onderwijs werkten samen aan een artikel over de meest gestelde vragen van ouders over privacy op school. Wij delen graag een aantal vragen. Neem een kijkje bij Kennisnet voor het volledige artikel.

1. Mag de school zomaar foto’s van leerlingen delen op websites of Facebook?

Niet alle ouders stellen het op prijs als foto's van hun kinderen opduiken op internet of sociale media en trekken daarover vaker aan de bel. Zonder hun toestemming mag je als school geen foto's en video's van leerlingen gebruiken! Volgens de wet is het verplicht dat de school vooraf toestemming vraagt. Het delen van een foto op - bijvoorbeeld - de Facebook-pagina van je school is immers niet noodzakelijk voor het leren en begeleiden van leerlingen. Ouders moeten daarvoor expliciet om toestemming worden gevraagd en duidelijk zijn waarvoor zij precies toestemming geven.

2. Mogen opa's, oma's en pleegouders gegevens van leerlingen inzien?

Bij leerlingen onder de 16 schrijft de wet voor dat de ouders beslissen over de <link https: www.oudersonderwijs.nl thema-s ouders-en-school leerlinggegevens privacy-leerlinggegevens>privacy van leerlingen. Een ouder met gezag over een kind jonger dan 16 heeft recht op inzage in het dossier van zijn kind. Dat is óók zo als pleegouders officieel het gezag hebben over een kind.

Grootouders mogen het dossier van hun kleinkind niet inzien omdat zij doorgaans geen wettelijk vertegenwoordiger zijn. De ouders mogen natuurlijk wel zelf de grootouders inzage geven in de gegevens van hun kind. 

3. Mag school een lijst met allergieën van leerlingen ophangen?

Het is natuurlijk belangrijk dat alle docenten weten welke leerlingen waarvoor allergisch zijn, want sommige allergieën kunnen levensbedreigend zijn. Maar dat betekent niet dat ouders, en andere familieleden die de klas bezoeken, dat hoeven te weten.

Het gaat hier om persoonsgegevens. Laat daarom uit het zicht op een plek waar docenten hem weten te vinden. Zo is de privacy van leerlingen gewaarborgd.

Rol voor de medezeggenschap

Volgens de wet heeft de <link https: www.oudersonderwijs.nl thema-s medezeggenschap inrichting-medezeggenschap medezeggenschapsraad>medezeggenschapsraad (MR) instemmingsrecht bij alle onderwerpen waar het - onder andere - de privacy van leerlingen of docenten betreft. Dus als het schoolbestuur een privacyreglement heeft gemaakt, dan moet de <link http: www.oudersonderwijs.nl thema-s medezeggenschap inrichting-medezeggenschap gemeenschappelijke-medezeggenschapsraad>g<link https: www.oudersonderwijs.nl thema-s medezeggenschap inrichting-medezeggenschap gemeenschappelijke-medezeggenschapsraad>emeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) daar eerst mee <link https: www.oudersonderwijs.nl thema-s medezeggenschap taken-en-bevoegdheden instemmingsrecht>instemmen. 

De bovenstaande vragen en antwoorden zijn gebaseerd op het artikel '<link https: www.kennisnet.nl artikel deze-vragen-stellen-ouders-op-school-over-de-privacy-van-hun-kinderen _blank>Deze vragen stellen ouders op school over de privacy van hun kinderen' op de website van Kennisnet. 

Bron: Update Ouders en Onderwijs 3 november 2016