Gedoe

Onderwijs en kinderopvang hebben de laatste maanden niet te klagen over een gebrek aan belangstelling van politiek en media.

Tekort aan personeel in zowel de onderwijs- en kinderopvangsector, scholen die zich genoodzaakt zien een week te sluiten, groeiende wachtlijsten in de kinderopvang doordat er geen pedagogisch medewerker te vinden is, tegenvallend leesniveau. Het is dagelijks te zien en te lezen.

Nummer één qua gedoe is op dit moment het gênante gestuntel met de kinderopvangtoeslag. De tweede kamer debatteerde afgelopen week over dit hoofdpijndossier maar daarmee is dit agendapunt zeker nog niet afgesloten.

Uit gedoe kunnen mooie dingen ontstaan en dat zou dit keer zomaar kunnen gebeuren. Op de één of andere manier lijkt er een momentum aangebroken om serieus te kijken of die bekostiging niet anders georganiseerd kan worden. En dat biedt ruimte voor een alternatieve aanpak. Groen Links en SP hebben het idee geopperd om het toeslagensysteem op de schop te gooien en in plaats daarvan tot een basisvoorziening te komen. Alle kinderen 3 dagen gratis opvang. Dat idee werd op de laatste zaterdag van november zelfs enthousiast onthaald door Aleid Truijens in haar column in de Volkskrant. “Kinderopvang zou een basisvoorziening moeten zijn, zodat alle mensen (m/v) zorgeloos naar hun werk kunnen en alle kinderen samen kunnen spelen.”  Aleid vat dat mooi samen, vind ik, en het is zeker de moeite waard die column in zijn geheel terug te lezen.

Wie weet is dit ‘zaadje’ met de naam basisvoorziening nu eindelijk stevig geplant, want zo nieuw is de gedachte niet, en krijgt het in 2020 de tijd om te groeien. En gaat dit gedoe in 2020 iets heel moois opleveren. Ik hoop het van harte! 

In deze nieuwsbrief hebben we weer allerlei nieuws voor u verzameld, dit keer opgesierd met een prachtig gedicht en illustratie van Wouter Stips. Dit is alweer de laatste {Breed} van 2019. Ik wens iedereen dan ook voor straks prachtige kerstdagen en een sprankelend nieuwjaar. Tot in 2020! Job van Velsen.