Verborgen schatten

Zie de maan schijnt door de bomen en de Sint is weer in het land. Ondertussen geniet ik ook nog van de herfst, met dit jaar een overvloed aan paddenstoelen.

Oneerbiedig gezegd schieten IKC’s ook als paddenstoelen uit de grond en net zo nieuwsgierig als ik in het weekend naar boeiende plantjes en beesten speur, zocht ik de afgelopen 2 maanden op verzoek van de PO-Raad naar inspirerende, leerzame voorbeelden van samenwerking tussen onderwijs en opvang. Al dan niet in de vorm van een IKC.  Het gaat daarbij vooral om het dóel, verrijking van ontwikkelingskansen voor kinderen, vanuit een sterk fundament van samenwerking die o.a. gebaseerd is op gelijkwaardigheid en wederzijds respect. 

Dat deed me, samen met collega Sara, belanden in Panningen, nabij Venlo. Waar samenwerking en vernieuwing ontstaat op een fan-tas-tis-sche locatie boven de sportschool. En een week terug kwam ik na een lange zoektocht in hartje Harlingen. Daar heeft extra aandacht voor taalontwikkeling bij jonge kinderen geleid tot een apart gehuisveste IKC afdeling 0-6 jaar. Panningen, Harlingen, ook daar is dus de samenwerking tussen onderwijs, opvang en andere partijen volop aan de gang. Wordt er samen gewerkt aan doorlopende lijnen, een uitdagend aanbod en ga maar door. Ik noem het verborgen schatten waar ook anderen weer veel van kunnen leren. En zo zijn er absoluut veel meer van die schatten, maar waar zitten ze? Ik hoop er nog velen te ontdekken, maar laat het me weten als u ook zo’n verborgen schat kent of bent. ( En wees niet te bescheiden!)

Die 'schatten' van Panningen en Harlingen? Die kunt u binnenkort gaan bezoeken, leest u daarvoor het artikel over de IKC-dagen op locatie. Ook dit jaar weer georganiseerd door de PO-Raad. En omdat de herfst ook de tijd is om te verzamelen heb ik nog wat interessante nieuwtjes voor u bij elkaar gescharreld. Tot de volgende {Breed},

Job van Velsen.