Klein blond jongetje, net terug van zijn eerste scoutingskamp.

Zomervakantie 1965 of in die buurt. Achterop de fiets bij mijn moeder, voor de allereerste keer naar de bieb. Mijn eerste stappen daar, honderden boeken, welke moet je kiezen? Het liefst nam ik er tien mee. 

Ik kan het beeld zo weer oproepen. Boeken, of ik nou in de bieb kom of in een boekenwinkel, het maakt me nieuwsgierig naar wat er achter al die titels schuilgaat. Werelden vol spanning, fantasie, verbeelding. 

Jaren later was ik meester, en gedurende al die jaren als Meester Job maakte ik, vaak op mijn vrije zondag, in mijn klaslokaal een bordtekening uit één van de vele, vele boeken die ik voorgelezen heb. ( En altijd eerst zelf had gelezen.) 

Als de kinderen dan maandagmorgen binnenkwamen en zo’n tekening zagen staan, wekte dat hetzelfde magische gevoel bij hen op als ik had, de allereerste keer in de bibliotheek. Ik ben als leerkracht groot geworden met Guus Kuijer en Madelief, heb alle boeken van Paul Biegel. Biegel bracht me ertoe mijn allereerste boekje De Brede Kapitein te noemen. Over mijn ervaringen als directeur van een brede school. 

Ooit Meester van de Zwarte Molen van Otfried Preussler gelezen? Mijn klas hing ademloos aan mijn lippen, de schoolbel ging maar ouders moesten nog maar even wachten tot het hoofdstuk uit was. 

En nu dan? Tijdens mijn werk aan brede scholen en kindcentra hebben we inmiddels al op meerdere plekken in het land ook de bibliotheek als partner en dat is in heel veel opzichten een verrijking. Voor kinderen, voor leerkrachten, de buurt, het gebouw. 

De bibliotheek geeft een extra dimensie aan een brede school of kindcentrum, is al eerder ook uit onderzoek gebleken. Dus wat een goede actie van Lemniscaat om Ronja de Roversdochter, ook zo’n klassieker, voor slechts 2 euro te koop aan te bieden. En Marike, wat was ik blij met je mailtje om in {Breed} aandacht te besteden aan de actie Geef een (prenten)boek cadeau. Jouw bericht heeft me niet alleen weg laten dromen in mijn eigen boekenverleden maar zet het besef dat alle kinderen in Nederland zouden moeten opgroeien met mooie (prenten)boeken nog eens voor het voetlicht. 

En dat wij, PM-ers, leerkrachten, ouders, volwassenen het grote voorbeeld en de inspiratiebron kunnen zijn door zelf voor te lezen, boeken in je groep of thuis te hebben. Of te vertellen over boeken. 

Of dus gewoon eens een boek weg te geven. It takes a village to raise a child, ik hoop dat er in iedere IKC village ook plek is voor vele Ronja’s. 

Veel leesplezier,

 

Job.