Het Leerorkest speelt voor koningin

Het Leerorkest van de basisscholen Samenspel en Wereldwijs kreeg op 20 november hoog bezoek: koningin Beatrix kwam samen met de president van Slowakije luisteren naar de uitvoering van 'Eva’s reis naar muziek'.

Het gonsde al drie weken door de basisscholen van het Leerorkest: de koningin komt naar ons luisteren! “Er hing een heel aparte sfeer, alle kinderen, maar ook de leerkrachten, liepen zenuwachtig en opgewonden door de school,” vertelt de directeur van het Samenspel, Marijke van Amersfoort, bij wie de adrenaline nog door de aderen giert. President GaÅ¡parovič van Slowakije en zijn vrouw waren drie dagen op staatsbezoek in Nederland. Hoewel er aanvankelijk een andere activiteit op het programma stond, drong de koningin erop aan om met haar gasten naar het Leerorkest te komen kijken.

Trots op zichzelf
Voorafgaand aan het optreden stelden koningin Beatrix en de president van Slowakije veel vragen aan de voorzitter en de directeur van het Leerorkest. “Zo kregen wij mooi de gelegenheid om uit te leggen welk effect muziek maken op kinderen heeft. Zij spreken andere delen van de hersenen aan, waardoor ze zich beter ontwikkelen. Wij merken dat wanneer ze bezig zijn met taal of rekenen, maar ook door het feit dat ze trots zijn op zichzelf omdat ze iets kunnen wat niet iedereen kan.” Marijke benadrukt ook dat het goed is dat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar dit onderwerp: “Het kost veel tijd, maar het levert heel veel op voor de kinderen. Het is heel fijn om dat met cijfers hard te kunnen maken.”

Zichtbaar aangedaan
Op tweeënhalve meter afstand van hun gasten brachten de kinderen eerst een Slowaaks kinderliedje ten gehore. Daarna volgde de uitvoering van ‘Eva’s reis naar muziek’ door de kinderen van de hoogste klassen van het Samenspel en Wereldwijs. “Een juf vertelde het verhaal van prinses Eva. Zowel het verhaal als de muziek zijn speciaal geschreven voor het Leerorkest, zodat ook de minder begaafde kinderen mee kunnen spelen.” De 220 kinderen uit de groepen zeven en acht speelden in het orkest en zongen in het koor. “We hebben een juf die ook heel goed kan zingen; onlangs heeft ze de Battle of the Teachers gewonnen! Zij zong samen met de kinderen.” Ondertussen werd op een scherm een prentenvoorstelling van het verhaal vertoond. Het optreden was een groot succes, zegt Marijke tevreden: “De Slowaakse president was zichtbaar aangedaan, hij zat met de tranen in z’n ogen te luisteren.”

“Helemaal geweldig”
De president had een blaasinstrument uit zijn vaderland meegenomen en na afloop van de voorstelling speelde hij daarop een liedje voor de kinderen. Op hun beurt hadden zij voor hem een boek gemaakt met daarin hun tekeningen en foto’s van het Leerorkest. Bovendien mochten een paar kinderen de koningin en haar gasten bloemen aanbieden. Vorig jaar kwam prinses Máxima al bij het Leerorkest op visite. Voor koningin Beatrix was dit de eerste keer dat zij de muzikanten live hoorde spelen. Aan het eind van de dag liet zij zich ontvallen: “Het was helemaal geweldig!”

Janusz Korczak Prijs
Twee dagen na het bezoek traden de kinderen van het Leerorkest nogmaals op met de voorstelling 'Eva’s reis naar muziek'. Zij namen op 22 november 2012 de Janusz Korczak Prijs in ontvangst. Elke twee jaar kiest de Janusz Korczak Stichting één organisatie uit, die de ideeën van Korczak uitdraagt: respect voor de rechten, eigen belevingswereld en de eigen inbreng van kinderen. De jury vindt dat de bijzondere aanpak van het Leerorkest om elk kind de kans te geven om mee te spelen, goed aansluit op de gedachte van Janusz Korczak.

Lees meer