Jan Vermeerschool in Delft

"Zelf je leerstijl bepalen"

In het oudste schoolgebouw in Delft werkt de montessorischool Jan Vermeerschool samen met kinderopvangorganisatie De Lange Keizer die werkt vanuit een Reggio Emilia-visie. Respect voor de talenten van het kind én de wijze waarop een kind zich ontwikkelt, zijn belangrijke uitgangspunten van de pedagogische ideeën in deze kinderopvang. Met de hulp van een architect hebben ze het gebouw getransformeerd tot een functionele, uitdagende school.

Visie op leren
We bezoeken deze brede school vanwege het montessorisysteem en de Reggio Emilia-visie. De leerstijl wordt bepaald door het kind zelf en er wordt onderwijs op maat geboden. Twee jaar geleden ging deze school over naar een continurooster met vijf gelijke dagen. De kinderen hebben elke dag van 8:30 tot 14:00 school. Omdat de leraar nu langer bij de kinderen is, ziet hij meer van de kinderen. Na schooltijd zijn er elke dag van 14:15 tot 15:15 uur naschoolse activiteiten. De kinderen kunnen kiezen uit een groot aanbod; ze kunnen kiezen voor sporten, muziek spelen, dansen, yoga, koken, maar bijvoorbeeld ook weerbaarheidstraining. Bovendien kunnen de kinderen van 14:00 tot 18:00 bij de BSO terecht, waar bijna de helft van de 250 kinderen op school gebruik van maakt.

Meer dan een gebouw
Het gebouw en de tuin van de school en de BSO dagen de kinderen uit om hun talenten te ontplooien. In de ruimtes van de opvang staat een keuken, waar kinderen elke middag een gezonde maaltijd koken. Bovendien is er een volwaardig kunstatelier, dat het meest geliefde plekje is van veel kinderen. In dit grote veelzijdige gebouw is ook een kleine rustige ruimte ingericht voor de allerkleinste kinderen. Ook wanneer kinderen van de peuterspeelzaal af zijn, komen ze nog graag naar deze kamer toe.
De school creëert voor zichzelf veel mogelijkheden om te ontwikkelen. Zo organiseerde de schoolleiding een sponsorloop om geld op te halen voor het opnieuw inrichten van het schoolplein. Eerst bestond het plein alleen uit tegels, maar inmiddels is het een groot groen plein, met houten speeltoestellen en een boomhut. De school heeft daarbij hulp gekregen van vrijwilligers.

Kansen benutten
Deze brede school weet kansen te benutten. Het gebouw biedt minstens zoveel mogelijkheden als het onderwijs en daar maakt de school heel effectief gebruik van. Ook grijpen ze hun kansen om geld in te zamelen en vrijwilligers in te zetten.