“Ik sta graag met mijn voeten in de klei” - Afscheid Dieuwke Fokkema

Vanaf de start in 2009 is Dieuwke Fokkema betrokken bij het Landelijk Steunpunt Brede Scholen. Maar nu lonkt haar oude liefde; ze keert terug in de praktijk van het basisonderwijs. Deze maand nemen wij afscheid van Dieuwke bij het Landelijk Steunpunt.

Met een flinke dosis praktijkervaring in het basisonderwijs begon ze samen met Job, Tonny en Margriet in het team van adviseurs van {breed}. Voor die tijd werkte Dieuwke al 25 jaar in het onderwijs, onder meer bij Het Meesterwerk in Almere. “Toen we startten met {breed} was de grote vraag: wat willen we? We hadden behoefte aan een kader. Eén ding stond als een paal boven water, we moesten het land in.” En dat deden ze. Elke keer dat Dieuwke op bezoek ging bij een school, kreeg ze enthousiaste verhalen te horen. “Mensen vertellen vol trots hoe zij hun school vormgeven. Daar haal ik veel inspiratie en nieuwe ideeën uit. Door de ervaring die ik heb opgedaan kan ik de scholen ook omgekeerd helpen door tips te geven. Zoeken, benutten en versterken, dat is ons motto.”

De kracht van {breed}

In de afgelopen jaren is {breed} uitgegroeid tot een zichtbaar aanspreekpunt voor brede scholen in het land. “Daar zijn we goed in geslaagd,” vindt Dieuwke. “Mensen kunnen bij ons terecht met praktische vragen, maar we organiseren ook studiedagen en geven presentaties door het hele land, zodat scholen niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden.”

De kracht van {breed} is volgens Dieuwke het netwerk van ambassadeurs; brede scholen met een voorbeeldfunctie. “We merkten dat er vanuit het land een grote behoefte was aan scholen waar anderen van kunnen leren. Verspreid over heel Nederland, in grote en kleine gemeenten, selecteerden we voorlopers, verschillende typen brede scholen, ieder met een eigen accent op bijvoorbeeld sport, cultuur, natuur, of met een bijzondere accommodatie.”

Échte samenwerking

Dieuwke vertelt hoe dynamisch deze werkomgeving is. “De praktijk staat niet stil, er zit veel verandering in brede scholen. Bovendien richten we ons nu niet alleen meer op onderwijs, maar ook op kinderopvang, waardoor het accent komt te liggen op samenwerking. Ik vind het prachtig om te zien dat er binnen de brede scholen een ontwikkeling is naar échte samenwerking.”

Dat Dieuwke intensieve samenwerking zo interessant vindt, blijkt wel uit haar laatste carrièreswitch. Samen met Job ondersteunde ze de afgelopen periode diverse partners in het realiseren van de eerste Sterrenschool in Almere: De Ruimte. Kinderopvang, welzijn en onderwijs smelten daar samen in leerpleinen, met één leider aan het roer. “Ik ben een bouwer en sta graag met mijn voeten in de klei. Het is heerlijk om samen met een team, ouders en kinderen te beginnen met een wit vel en een school vanuit niets op te bouwen.” Daarom aarzelde Dieuwke niet lang om juist op deze nieuwe school te solliciteren naar de functie Unitleider 0-7 jaar. Vanaf 3 september begint de sterrenschool met vijfentwintig leerlingen. “Helaas kunnen we op deze school nu nog geen baby’s en peuters verzorgen. Daarvoor moeten we wachten tot we halverwege 2013 een tijdelijk gebouw betrekken. Daar kunnen we kinderen vanaf hun geboorte tot de middelbare school één doorgaande lijn aanbieden. Het wachten is dan op het moment dat we in het nieuwe schoolgebouw mogen, dat zal in de zomer van 2014 zijn.”

Tevreden terugblik

Drie plezierige jaren bij {breed} hebben Dieuwke duidelijk gemaakt dat het van groot belang is om bezig te zijn met het beleid, maar dat de praktijk voorop moet blijven staan. “Dat is waar het allemaal gebeurt, en daar ligt ook de belangrijkste taak van {breed}.” Dieuwke ziet graag dat {breed} meer in beeld komt bij de Pabo’s. “De studenten, en leerkrachten in spé, krijgen tijdens hun opleiding zelden les in de brede school. Hier liggen veel kansen om toekomstige professionals klaar te stomen voor het werk in een van de vele brede scholen.”

“{breed} is een mooi initiatief en ik heb gezien dat het werk dat wij doen hard nodig is. Bovendien hebben we in een korte periode al heel veel bereikt. Ik heb mijn horizon verbreed en mezelf verrijkt, en ik kijk met volle tevredenheid terug op mijn tijd bij {breed}.” Dieuwke is een bevlogen kracht die zich met hart en ziel heeft ingezet voor de brede school ontwikkeling in Nederland. We wensen Dieuwke veel succes bij haar nieuwe uitdaging en zullen haar zeker missen.